Stek jagnięcy w chili

Chude steki z udźca jagnięcego posypane mieszanką ziół i płatków chili, przyrządzone na grillu lub w piekarniku. Mięso przyprawione masłem chili przygotowanym na bazie masła, płatków chili i świeżo siekanej pietruszki. Podawane z sałatką z młodych ziemniaków i sałaty, przyprawioną jednym lub dwoma plastrami masła chili. To pyszne, łatwe i szybkie danie jest świetnym pomysłem na obiad w środku tygodnia, który przygotujesz w mniej niż 20 minut.
  • Porcje: 2
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas pieczenia: 20 min.

Składniki

  • 2 chude steki bez kości (po 150 g) z udźca jagnięcego
  • 15 ml/1 łyżka oleju rzepakowego
  • 5 ml/1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 5 ml/1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
  • szczypta soli
  • Składniki na masło chili:
  • 50 g miękkiego masła
  • 2,5 ml/½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 15 ml/1 łyżka świeżo pociętej pietruszki

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Steki wyjmij z lodówki i odłóż na 20 minut na talerz, aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
  2. Przygotowanie masła chili. W małej misce wymieszaj miękkie masło, płatki chili i zioła. Przy pomocy folii aluminiowej lub spożywczej uformuj masło w wałek i trzymaj w lodówce, aż stanie się twarde.
  3. Steki natrzyj olejem z obu stron. Wymieszaj chili i zioła, i posyp nimi steki.
  4. Smaż na rozgrzanym grillu lub w piekarniku przez 6-8 minut z każdej strony, albo do chwili, jak przestanie z nich płynąć sos.
  5. Nałóż jeden lub dwa plastry masła na stek. Podawaj z ciepłymi tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z gałką masła chili i sałatką z ogórków i pomidorów.