Pikantna potrawka z jagnięciny

Wyśmienita jesienna potrawka jagnięca i doskonały sposób na wykorzystanie szpiku z wolno gotowaną łopatką jagnięcą, giczą lub karkówką i przyprawami.
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas pieczenia: 80 min.

Składniki

  • 6 675 g chudej, pociętej w 2,5 cm kostkę łopatki jagnięcej, ewentualnie giczy lub karkówki
  • 30 ml/2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 obrana i poćwiartowana cebula
  • 2 ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i utartego
  • 15 ml/1 łyżka pomidorów krojonych
  • 10 ml/2 łyżeczki sosu tabasco lub chilli (opcjonalne)
  • 25 g przesianej mąki
  • 1,4 l gorącego bulionu jagnięcego lub warzywnego
  • 900 g szpiku lub dyni bez pestek, pociętej w 2,5 cm kostkę
  • 2 duże, posiekane pomidory
  • 400 g puszka cieciorki, odsączonej
  • 225 g surowej kapusty, wypłukanej i drobno posiekanej
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C. W naczyniu żaroodpornym podgrzej olej, dodaj jagnięcinę i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż mięso się zarumieni. Od czasu do czasu zamieszaj.
  2. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Gotuj przez 2-3 minuty, aż zmiękną warzywa. Dodaj krojone pomidory, mąkę i ewentualnie sos tabasco lub chilli. Gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj bulion, zagotuj, przykryj i włóż do rozgrzanego piekarnika, lub na płytę, na 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj szpik lub dynię, pomidory i cieciorkę. Przykryj i ponownie wstaw do piekarnika, lub na ogień, i gotuj kolejne 30 minut.
  4. Dodaj kapustę, dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 5-10 minut.

Podawaj z dużą ilością ciepłego, świeżego chleba.