Pieczony udziec jagnięcy w cytrynach i rozmarynie z winno-cytrynowym sosem

Świetna wiosenna potrawa, która bardzo dobrze się sprawdzi w roli obiadu wielkanocnego. Pieczony udziec jagnięcy nadziany rozmarynem i cytryną, podawany z cytrynowym sosem na białym winie.
  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 10 min.

Składniki

  • 1,3 kg udźca jagnięcego, całego lub wyfiletowanego
  • 45 ml/3 łyżki liści świeżego rozmarynu
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • sok z dwóch cytryn
  • 15 ml/1 łyżka oliwy z oliwek
  • Składniki cytrynowego sosu na winie:
  • 25 g mąki pszennej
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 450 ml bulionu jagnięcego

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180-190°C.
  2. W niewielkiej misce wymieszaj rozmaryn i startą skórkę cytrynową.
  3. Sztukę mięsa połóż na desce i natnij w kilku miejscach. Natrzyj przyprawami z obu stron, dokładnie wcierając w nacięcia mieszankę rozmarynu.
  4. Mięso ułóż na ruszcie w dużej brytfannie, z wierzchu polej sokiem z cytryn. Skrop oliwą i piecz odkryte przez ustalony czas, zależny od wielkości pieczeni. Od czasu do czasu polewaj mięso wypływającymi z niego sosami. Jeśli pieczeń zbyt szybko się zarumieni, możesz ją przykryć folią aluminiową.
  5. Pieczeń wyjmij z piekarnika, luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na 15-20 minut.
  6. W międzyczasie zacznij przygotowywać sos. Z brytfanny usuń nadmiar tłuszczu, postaw ją na niewielkim ogniu i posyp mąką. Dobrze wymieszaj, dodaj niewielką ilość wina cały czas mieszając. Od czasu do czasu zdrap z dna brytfanny osad z jagnięciny, tak by wymieszał się z sosem.
  7. Dodaj pozostałą część wina, bulion i sos z mięsa. Dopraw do smaku i mieszając podgrzewaj przez 8 minut. Odcedź przed podaniem.

Jagnięcinę podawaj z sosem i sezonowymi warzywami.

Porada
W wersji oszczędnościowej możesz przygotować tę potrawę na połówce lub całej łopatce jagnięcej.