Marynowane kotlety jagnięce z puree z bobu

Przepyszne kotlety jagnięce, marynowane w świeżo pociętym rozmarynie i czosnku, spryskane sokiem z cytryny mogą być zarówno smażone na patelni albo pieczone na grillu. Podawane z puree z zielonego groszku, przyprawionym świeżą miętą i świeżą śmietaną.
  • Porcje: 2
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas pieczenia: 15 min.

Składniki

  • 4 chude kotlety jagnięce
  • 5 ml/łyżeczka świeżo pociętych liści rozmarynu
  • duży ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • sok z połówki małej cytryny
  • 30 ml/2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 300 g świeżego bobu (wyłuskanego) lub 900 g świeżego bobu (całego)
  • 30 ml/2 łyżki śmietany 35%
  • 45 ml/3 łyżki świeżo pociętej mięty

Kategoria:

Przygotowanie

  1. W płytkiej misce zmieszaj ze sobą rozmaryn, czosnek, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Rozprowadź po obu stronach kotletów, a następnie marynuj w lodówce przez 20 minut pod przykryciem.
  2. Rozgrzej grillową patelnię. Usuń nadmiar marynaty z kotletów i smaż przez 6-8 minut z każdej strony. Kotlety możesz też przygotować na rozgrzanym grillu. Po przyrządzeniu przełóż kotlety na podgrzane talerze.
  3. W międzyczasie zagotuj duży garnek wody. Wrzuć bób, gotuj 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Odcedź i wypłucz zimną wodą, a gdy bób wystygnie wystarczająco, by go wziąć do rąk, obierz ze skórki.
  4. Ugotowany bób wrzuć na patelnię, delikatnie podgrzej, a następnie zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Zdejmij z kuchenki, przypraw, dodaj zioła i wymieszaj ze śmietaną i miętą.

Puree nałóż na podgrzany talerz, ułóż na nim kotlety i od razu podawaj.