Łopatka jagnięca z nadzieniem z sera Stilton i żurawiny

Prawdziwie sezonowa pieczeń z łopatki jagnięcej bez kości, nadziewana farszem ze świątecznych składników, takich jak ser Stilton i żurawina. Brak kości ułatwia krojenie i serwowanie. Doskonała na poczęstunek dla gości.
  • Porcje: 5
  • Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 1,3 kg zawiniętej chudej łopatki bez kości
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 30 ml/2 łyżki przygotowanej pasty lub puree czosnkowego
  • 10 ml/2 łyżeczki oliwy
  • Składniki nadzienia serowo-żurawinowego:
  • 50 g pokruszonego sera Stilton
  • 50 g bułki tartej
  • 25 g suszonej żurawiny
  • Glazura:
  • 30 ml/2 łyżki podgrzanego sosu żurawinowego

Kategoria:

Przygotowanie

Uwaga: ta potrawa zawiera orzechy.

  1. Piekarnik rozgrzej do 180-190°C (czas pieczenia: w zależności od wagi jagnięciny – sprawdź w zakładce „Sposoby przyrządzania”).
  2. Sztukę mięsa połóż na desce do krojenia i rozwiń zachowując elastyczne ścięgna. Natrzyj każdą ze stron pastą lub puree czosnkowym. Łopatkę połóż skórą do spodu i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie farszu: w niewielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki i równomiernie nałóż na mięso. Zwiń i zawiąż sznurkiem do pieczenia lub ścięgnami z łopatki. Pieczeń zważ i ustal czas pieczenia.
  4. Pokrop oliwą i włóż mięso do rozgrzanego piekarnika w dużej brytfannie. Piecz w zależności od wagi i preferencji.
  5. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, nałóż glazurę i ponownie wstaw do piekarnika, by dokończyć pieczenie.

Pieczeń podawaj z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.