Jagnięcy Burger Masala

Przepyszny burger przyrządzony z mielonej jagnięciny, aromatycznych przypraw, świeżego imbiru i drobno siekanych papryczek chili. Wspaniały burger na grillowanie na świeżym powietrzu.
  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas pieczenia: 16 min.

Składniki

  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 1 mała cebula – obrana, drobno posiekana albo utarta
  • 2 małe ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 mała zielona papryczka chili, z usuniętymi pestkami i drobno posiekana
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 10 ml/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 30 ml/2 łyżki świeżo pokrojonej kolendry

Kategoria:

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmieszaj jagnięcinę z pozostałymi składnikami. Lekko zwilżonymi rękami ukształtuj cztery kotlety o średnicy około 9 cm. Przykryj i schłodź przez około 20 minut.
  2. Burgery grilluj w rozgrzanym do średniej temperatury opiekaczu lub na rozgrzanym grillu przez około 6-8 minut z każdej strony, tak by nie były surowe w środku i popłynął z nich sos.

Podawaj z dodatkami, chlebkiem naan lub ulubionymi bułkami.