Jagnięca łopatka w czosnku i ziołach

Pyszne, gorące danie dla całej rodziny. Cała łopatka natarta czosnkiem i ziołowym masłem, wolno gotowana przez ponad trzy godziny z dodatkiem czerwonej cebuli, selera, dyni piżmowej i gorącego jagnięcego bulionu.
  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas pieczenia: 210 min.

Składniki

  • 1,8 kg chudej łopatki jagnięcej
  • Składniki masła ziołowego:
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane albo wyciśnięte
  • 45 ml/3 łyżki świeżo pociętego rozmarynu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • Warzywa i bulion:
  • 5 małych czerwonych cebul, obranych i pociętych w łódeczki
  • 1 duża dynia piżmowa, obrana i bez nasion, pokrojona w kostkę
  • 4 kawałki grubo pokrojonego selera naciowego
  • 600 ml gorącego bulionu jagnięcego

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na masło ziołowe.
  3. Warzywa włóż na dno żaroodpornego naczynia o pojemności 2,8 l.
  4. Jagnięcinę ułóż na desce i ostrym nożem lekko natnij z wierzchu.
  5. Rozprowadź masło po sztuce mięsa i ułóż na warzywach w naczyniu. Polej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika na 3-3,5 godziny.

Jagnięcinę podawaj z warzywami, tłuczonymi ziemniakami i gotowanym brokułami.