Grillowana jagnięcina pod miętową pierzynką

Szybkie danie doskonałe na kolację na świeżym powietrzu. Zrobione z jagnięcych steków przykrytych kawałkami pieczonej papryki i odświeżającą miętowo-cebulową salsą.
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas pieczenia: 6 min.

Składniki

  • 6 cienkich steków lub eskalopków z udźca jagnięcego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • starta skórka z pojedynczej cytryny
  • 15 ml/1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • słoik (280 g) marynowanej pieczonej papryki (dostępny w dużych supermarketach); paprykę odsączyć i pokroić w ćwiartki
  • 50 g pokruszonego sera typu feta
  • Składniki salsy miętowej:
  • 25-30 g świeżo krojonej mięty
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 15 ml/1 łyżka soku cytrynowego
  • 30 ml/2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Tagi przepisu

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Zmieszaj wszystkie składniki miętowej salsy w małej misce, przykryj i odstaw.
  2. Steki umieść na desce do krojenia, natrzyj i posyp skórką z cytryny z obu stron, spryskaj olejem lub oliwą.
  3. Mięso grilluj w rozgrzanym do średniej temperatury opiekaczu lub na rozgrzanym grillu przez 2-3 minuty.
  4. Przełóż jagnięcinę na podgrzane talerze, ułóż na nich pieczoną paprykę, posyp serem typu feta i nałóż salsę.

Podaj z kruchą sałatą.

Porada
Ser typu feta można zastąpić twardym serem kozim.