Duszona łopatka jagnięca

Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas pieczenia: 180 min.

Składniki

  • 1,8 kg chudej łopatki jagnięcej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 30 ml/2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 średnie cebule, obrane i poćwiartowane
  • 2 duże marchewki, obrane i grubo posiekane
  • 2 grubo posiekane łodygi selera naciowego
  • 30 ml/2 łyżki miodu płynnego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 150 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 10 gałązek świeżego rozmarynu

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Jagnięcinę ułóż na desce i natrzyj przyprawami z obu stron. Podgrzej olej na dużej patelni.
  3. Smaż mięso przez 3-4 minuty z każdej ze strony, aż się nie zarumieni, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia z przykryciem lub do dużej brytfanny.
  4. Na patelnię wrzuć warzywa i smaż przez 3-4 minuty, aż się nie zarumienią. Następnie przełóż je do naczynia z mięsem.
  5. Dodaj miód, wino, bulion i rozmaryn. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i przełóż do pieca na 2½-3 godziny (jeżeli użyłeś brytfanny do przykrycia, możesz użyć folii aluminiowej). W połowie pieczenia obróć jagnięcinę.

Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.

Porada
Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, możesz użyć żaroodpornego naczynia. Danie można też przygotować z połowy składników i 900 g kawałka jagnięciny.