Duszona jagnięcina z wiosennymi warzywami

Ten przepis na duszoną jagnięcinę zawiera rozgrzewający bulion z kawałków karkówki lub łopatki jagnięcej doprawiony pysznymi świeżymi wiosennymi warzywami, jak ziemniaki, pory i groszek – z dodatkiem odrobiny curry, świeżo pociętej kolendry czy pietruszki. To przepyszne jednogarnkowe danie gotowane na płycie lub w piekarniku.
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas pieczenia: 90 min.

Składniki

  • 675 g chudej karkówki jagnięcej albo łopatki pociętych w 2,5 cm kostkę
  • 30 ml/1 łyżka oleju
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 10 ml/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 850 ml dobrego, gorącego rosołu
  • 450 g połówek młodych ziemniaków
  • 2 pory pocięte w drobne plastry
  • 100 g świeżego groszku
  • 30 ml/2 łyżki świeżo pociętej kolendry lub natki pietruszki

Kategoria:

Przygotowanie

Duszone potrawy piecze się w piekarniku, by mięso było delikatne i miękkie, a wszystkie smaki nabrały głębszego wymiaru. Jak tylko zakończy się proste przygotowania, to nie pozostaje nic innego, jak włożyć danie do piekarnika i nastawić na wolne pieczenie. Nasze danie jest nie tylko pyszne, ale także szybkie w przygotowaniu. Nic dziwnego, że ta klasyczna potrawa jednogarnkowa jest powszechnie lubiana.

  1. Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. W międzyczasie jagnięcinę włóż do dużej plastikowej torebki. Dodaj curry, sól i pieprz. Zamknij torebkę i dobrze wstrząśnij, tak żeby mięso pokryło się przyprawami.
  2. Jagnięcinę smaż w partiach przez 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Następnie przełóż do dużego garnka z pokrywką.
  3. Na tej samej patelni przez 2-3 minuty smaż cebulę i czosnek, a następnie przełóż warzywa do garnka z mięsem. Dodaj bulion i zagotuj na płycie lub piekarniku w temperaturze 170°C. Gotuj przez 90 minut regularnie mieszając.
  4. Na 25 minut przed końcem gotowania dodaj ziemniaki i kontynuuj gotowanie. Na 10 minut przed końcem dodaj pora i groszek.

Potrawę udekoruj ziołami i podawaj ze świeżym chlebem.

Porada
Jeśli wolisz, cebulę można zastąpić 8 małymi szalotkami.