Drugie śniadanie z gwiżdżących bąbelków jagnięcych

Gwiżdżący bulgot – takie właśnie odgłosy wydobywają się z patelni, na której skwierczą ubite ziemniaki, kapusta i cebula – stąd nazwa naszej potrawy.
  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas pieczenia: 45 min.

Składniki

  • 225 g mielonej chudej jagnięciny
  • 1 kg obranych i pokrojonych w kawałki ziemniaków
  • 450 g pociętej surowej kapusty
  • 1 obrana i drobno posiekana cebula
  • 30 ml/2 łyżki ketchupu
  • 5 ml/1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 rozmieszane jajko
  • 25 g mąki pszennej
  • 15 ml/1 łyżka oleju
  • dodatkowa mąka do przyprószenia rąk

Tagi przepisu

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Ziemniaki włóż do dużego rondla, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj kapustę i gotuj kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Na patelni smaż bez oleju mieloną jagnięcinę z cebulą, aż mięso się zarumieni. Dodaj ketchup i sos worcestershire. Odcedź ziemniaki i kapustę. Tłuczkiem ubij ziemniaki i przełóż do miski. Dodaj podsmażone mięso, przyprawy, jajko i mąkę, i dokładnie wymieszaj.
  2. Na dużej patelni podgrzej olej, wymieszane składniki podziel na 8 części i posypanymi mąką rękami ukształtuj placki. Smaż na średnim ogniu w partiach przez około 3-4 minuty z każdej strony
    LUB
  3. Całą mieszankę przełóż na patelnię. Przez 5-10 minut smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni, następnie obracając wyłóż na papier do pieczenia i delikatnie zsuń z powrotem na patelnię. Smaż przez kolejne 5-10 minut, aż druga strona się zarumieni.

Placki potnij w trójkąty, a na wierzchu ułóż jajko sadzone lub jajko w koszulce i gotowany szpinak.