Curry jagnięce

Do przygotowania tego curry użyj ładnego kawałka karkówki lub łopatki jagnięcej pociętego w kostkę i ulubionej pasty curry. Nasz przepis to gwarantowany zwycięzca w konkursie na curry!
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas pieczenia: 90 min.

Składniki

  • 675 g chudego fileta z karkówki jagnięcej lub łopatki, pokrojonego w 5 cm kostkę
  • 45 ml/3 łyżki średnio pikantnej pasty curry do wyboru
  • 15 ml/1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 obrane i pokrojone cebule
  • 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2,5 cm kawałek obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu lekko pokruszone
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml bulionu jagnięcego lub warzywnego
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chilli (opcjonalne)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • garść pociętej świeżej kolendry

Kategoria:

Przygotowanie

  1. Jagnięcinę pokrojoną w kostkę włóż do dużej plastikowej torebki jedzeniowej, dodaj pastę curry i potrząśnij, by równomiernie pokryć mięso. Torebkę szczelnie zamknij i jeśli masz czas, wstaw na 30 minut-godzinę do lodówki.
  2. W ognioodpornej brytfannie z przykrywką podgrzej olej, dodaj czosnek, cebulę, imbir i przyprawy. Smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną lub się lekko zarumienią.
  3. Dodaj jagnięcinę w paście curry i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj pomidory, bulion i ewentualnie chilli. Przykryj i gotuj przez około 1- 1,5 godziny, regularnie mieszając, lub do momentu, aż mięso zmięknie. Przypraw do smaku.
    Usuń laskę cynamonu, curry podawaj z ryżem pilau, chlebem naan i ulubionym czatnejem.

Porada
Możesz wykorzystać gotowy sos curry ze słoika. W takim wypadku, pomiń w przygotowaniach krojone pomidory i bulion.